Σχολικές Επίσκέψεις 2019-2020

«Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης»

 • Η Β’ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στις 14 και 16 Ιανουαρίου 2020 στη συλλογή Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη στον Κεραμεικό. Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης,το οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο, δωρεά του ευπατρίδη Λάμπρου Ευταξία, ιδρύθηκε το 1931 με βάση τη συλλογή του Αντώνη Μπενάκη, μέλους της οικογένειας εμπόρων που ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου –απ’ όπου και πολλά από τα αντικείμενα– μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα οι συλλογές του μουσείου, ως μέρος του ευρύτερου οργανισμού του Μουσείου Μπενάκη, καλύπτουν 12 αιώνες ισλαμικής τέχνης. Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2004. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Η ιδιαιτερότητα των αντικειμένων αυτών έγκειται τόσο στην ιστορική σημασία όσο και στην δεξιοτεχνική κατασκευή τους. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει αντιπροσωπευτικά έργα που υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρώιμη ισλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα. Η ιστορία είναι σύνθετη αφού αποτελείται από μια διαδοχή ηγεμονιών μεγάλων ή μικρών καθώς και αυτοκρατοριών διασκορπισμένων σε αυτόν τον ευρύ γεωγραφικό χώρο, από την Ινδία και το Ιράν, τη Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική ως τη Σικελία και την Ισπανία.

  Τα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη ο επισκέπτης αντικρίζει έργα της πρώιμης περιόδου, από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα, όπως τα κεραμικά με μεταλλικά χρώματα, ξυλόγλυπτα από το Ιράκ του 9ου αιώνα, χάλκινα σκεύη της Φατιμιδικής περιόδου και ενεπίγραφα υφάσματα τιράζ, όπως μια μοναδική ψάθα του 10ου αιώνα από την Τιβεριάδα. Η δεύτερη αίθουσα έχει εκθέματα από τον 12ο έωςτον 16ο αιώνα, με κεραμικά της εποχής των Σελτζούκων και έργα της Μαμελουκικής περιόδου, όπως ένα ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν Γουάρντ χρονολογημένο το 1220 και έναν οικουμενικό αστρολάβο, έργο του Αχμάντ ιμπν αλ-Σαράτζ του έτους 1328/29. Η τρίτη αίθουσα περιέχει μια μαρμαροθετημένη αίθουσα υποδοχής από ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα του Καΐρου με το σιντριβάνι του, καφασωτά και πολύχρωμα γύψινα παράθυρα.

 • Άλλα αξιοσημείωτα εκθέματα του 16ου αιώνα είναι η συλλογή των κεραμικών Ιζνίκ και μια βελούδινη σέλλα από τη Προύσα. Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα παρουσιάζει όπλα και πανοπλίες και μια σημαντική συλλογή από κοσμήματα της εποχής των Κατζάρων, δωρεά της Αργίνης Σαλβάγου, αδελφής του ιδρυτή.

  «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων»

  Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφτηκαν

  στις 19 Δεκεμβρίου το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα. Ο χώρος στεγάζει και το Ερευνητικό Κέντρο Εθνομουσικολογίας στο Αρχοντικό Λασσάνη. Στο Μουσείο εκτίθονται περίπου 600 ελληνικά μουσικά όργανα από τα τελευταία 300 χρόνια.

   

   

   

«Το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία»


Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών κάθε έτους, το 9ο Γυμνάσιο Αθηνών οργάνωσε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού για τη Α’ Γυμνασίου. Ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού αποτελεί μικρό μόνο μέρος του αρχαίου Αττικού Δήμου των Κεραμέων, ενός από τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος βρισκόταν στη βορειοδυτική παρυφή της πόλης. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η παραποτάμια περιοχή του Κεραμεικού πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση. Άρχισε έτσι να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Μετά από την εξαιρετική μας ξενάγηση στο χώρο, όπου οι ξεναγοί μας, έλυσαν πολλές από τις απορίες των μαθητών και μαθητριών μας, επισκεφθήκαμε σύντομα και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές στον χώρο του Κεραμεικού.

 

 

Ιστορία της γραφής

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, Οι μαθητές/τριες του Β1 επισκέφτηκαν το ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου και ενημερώθηκαν για τα διάφορα είδη γραφής, χρησιμοποιήσανδ ημιουργικά τα «υλικά της γραφής» που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος διαχρονικά και κατανόησαν τη συμβολή της γραφής στην ανάπτυξη και διάδοση των επιστημών, καθώς και στην εξέλιξη του πολιτισμού γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στον χρόνο οι μαθητές ανακάλυψαν τον τρόπο κατασκευής των υλικών της γραφής και κλήθηκαν να ασχοληθούν δημιουργικά με αυτά.
Αποτύπωσαν τα μηνύματά τους σε πηλό, κερί, πάπυρο, περγαμηνή, αλλά και σε γραφομηχανή, χρησιμοποιώντας καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, πένες, αλλά και φτερά χήνας! Επίσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μετέτρεψαν το κείμενο που δημιούργησαν σε γραφή Braille.

 

 

Επίσκεψη μαθητών στον ΣΦΕΑ

Στις 14 Νοεμβρίου 2019, και στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της εξέγερσης φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1973 (ΣΦΕΑ) στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μετά τη ξενάγηση, πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους μαθητές και τους καθηγητές για τη σημασία το αντιδικτατορικού αγώνα.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.