2019-2020

 

«Το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία»


Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών κάθε έτους, το 9ο Γυμνάσιο Αθηνών οργάνωσε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού για τη Α’ Γυμνασίου. Ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού αποτελεί μικρό μόνο μέρος του αρχαίου Αττικού Δήμου των Κεραμέων, ενός από τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος βρισκόταν στη βορειοδυτική παρυφή της πόλης. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η παραποτάμια περιοχή του Κεραμεικού πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση. Άρχισε έτσι να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Μετά από την εξαιρετική μας ξενάγηση στο χώρο, όπου οι ξεναγοί μας, έλυσαν πολλές από τις απορίες των μαθητών και μαθητριών μας, επισκεφθήκαμε σύντομα και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές στον χώρο του Κεραμεικού.

 

 

Ιστορία της γραφής

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, Οι μαθητές/τριες του Β1 επισκέφτηκαν το ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου και ενημερώθηκαν για τα διάφορα είδη γραφής, χρησιμοποιήσανδ ημιουργικά τα «υλικά της γραφής» που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος διαχρονικά και κατανόησαν τη συμβολή της γραφής στην ανάπτυξη και διάδοση των επιστημών, καθώς και στην εξέλιξη του πολιτισμού γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στον χρόνο οι μαθητές ανακάλυψαν τον τρόπο κατασκευής των υλικών της γραφής και κλήθηκαν να ασχοληθούν δημιουργικά με αυτά.
Αποτύπωσαν τα μηνύματά τους σε πηλό, κερί, πάπυρο, περγαμηνή, αλλά και σε γραφομηχανή, χρησιμοποιώντας καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, πένες, αλλά και φτερά χήνας! Επίσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μετέτρεψαν το κείμενο που δημιούργησαν σε γραφή Braille.

 

 

Επίσκεψη μαθητών στον ΣΦΕΑ

Στις 14 Νοεμβρίου 2019, και στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της εξέγερσης φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1973 (ΣΦΕΑ) στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μετά τη ξενάγηση, πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους μαθητές και τους καθηγητές για τη σημασία το αντιδικτατορικού αγώνα.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει.