Ιστορία

Με την ονομασία του «Θ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών» το Γυμνάσιο-Λύκειό μας είναι από τα πρώτα γυμνάσια-λύκεια της Αθήνας. Στα αρχεία του φέρεται ως έτος ίδρυσής του το 1886, ενώ ήταν διάχυτη η πληροφορία ότι εξαρχής λειτούργησε ως το πρώτο πρότυπο σχολείο (Βαρβάκειο) της πρωτεύουσας. Το γυμνάσιο-λύκειο στεγαζόταν ως το 1972 στην οικία Εμπειρίκου, το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα του 19ου αιώνα στην πλατεία Κουμουνδούρου, το οποίο πρώτο από τα σπίτια της Αθήνας ηλεκτροφωτίστηκε. Το 1972 μεταφέρθηκε στην οδό Τρώων 2, τη σημερινή του θέση, και συστεγάστηκε με το «Ι Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών».

Τέλος, με τις νεότερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης (μεικτά σχολεία, γυμνάσια-λύκεια κ.α.) το «Θ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών» μετονομάστηκε σε «9ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών» και το «Ι Γυμνάσιο Θηλέων» σε «34ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών». Σήμερα τα δύο σχολεία συλλειτουργούν ως ένα.

Το 9ο Γυμνάσιο-Λύκειο υπήρξε ονομαστό στο χώρο της εκπαίδευσης, για αυτό και πολλοί γονείς φιλοδοξούσαν να εγγράψουν σ? αυτό τα παιδιά τους. Ένα μεγάλο πλήθος από επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες, που ως μαθητές αποφοίτησαν από το 9ο Γυμνάσιο-Λύκειο, αποτέλεσαν αργότερα το «Σύλλογο των Αποφοίτων του 9ου Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών». Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς : οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μπαμπινιώτης της Γλωσσολογίας και Κομίνης της Βυζαντινής φιλολογίας, ο καθηγητής Κόρσος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κώνστας, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Μήτσος Λυγίζος και άλλοι. Εξάλλου, την πρώτη τάξη του 9ου Γυμνασίου-Λυκείου τελείωσε την περίοδο της Κατοχής ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος. Απόφοιτοι του 9ου Γυμνασίου-Λυκείου υπήρξαν, επίσης, ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Οικονομέας και ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μελέτιος Μουστάκας.

Μια άτυπη παράδοση που είχε δημιουργηθεί πριν από πολλές δεκαετίες, να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο το ήθος των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων, καθώς και η ποιότητα της διδασκαλίας, προσδίδει ακόμη και σήμερα ιδιαίτερη αίγλη στο 9ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.